Mintavizsga facebook-os feladat értelmezés

0 votes
asked May 28, 2014 in IRF tantárgy by csa (45 points)  
edited May 28, 2014 by csa

Sziasztok!

Mintavizsga 2. feladatának értelmezésében kérnék segítséget:

Jelenlegi modellemben az alábbi entitások szerepelnek:
- adatközpont
- szünetmentes táp
- triplet
- triplet oszlop
- szerver

"A szervereket modellek alapján állítják össze..."

Ez nekem úgy hangzik, hogy az már egy másik modell / absztrakciós szint.

1, Jó megoldás-e csak a fenti elemekkel dolgozni, esetleg a szerver modell-t mint entitást kezelni?

2, Ha ábrázolni kell azt is rendesen, akkor ábrázolható-e külön modellként? És mi ennek a szintaktikája? (~hogyan jelölöd egy felsőbb absztrakciós szinten, hogy a 'szerver' még ki lesz fejtve részletesebben?)

3, A b feladat(?) plusz információt ad a modellhez, konkrétan ebben az esetben a szerver entitás absztrakt lenne. Nem probléma, ha a metamodellben ez nem szerepel, de a példánymodell aztán e szerint készül?

Előre is köszi.

1 Answer

0 votes
answered Jun 1, 2014 by benedekh (677 points)  

A modelles kérdésedhez kapcsolódóan szerintem úgy, mint az 1. gyakorlat anyagában a 2.3.1 feladat c) részében, amikor (igaz nem modell, hanem) minta (template) alapján teszi lehetővé, hogy létrehozzon virt. gépeket.

Én úgy csináltam, hogy felvettem egy új osztályt, aminek a ServerModel nevet adtam, és azt kötöttem össze asszociációval azokkal az osztályokkal, amik kapcsolódnak hozzá (lemez, tápegység, stb.). Szerintem ez jó megoldás, mert ugyanaz a szemantika van mögötte, mint a másik feladatban, bár lehet tévedek.

Egy kis terminológiai korrekció: az egyes metamodellek egymás fölött vannak metaszintben, nem absztrakciós szintben. Absztrakció a valóság (rendszer) modellé való leképzése, "elvonatkoztatása" során van. Ott vannak különböző absztrakciós szintek, míg a metamodell készítés során meta szintek vannak. (Ld. kapcsolódó diasor + 1. gyakorlat segédlet 3. oldal.)

Az utolsó bekezdés kivételével a tévedés jogát fenntartom. :-)

...