Mik az elvárások az első házi feladattal kapcsolatban?

0 votes
asked Sep 27, 2016 in Rendszertervezés by mullan (25 points)  
recategorized Sep 27, 2016 by szarnyasg

A feladat a követelmények, stakeholderek, system context bővítése. Mit jelent ez? 1-2 új követelmény, 1-2 új követelmény szint?

1 Answer

+1 vote
answered Sep 27, 2016 by nagya (675 points)  
selected Sep 28, 2016 by burm
 
Best answer

A feladat alapvetően a megrendelői specifikációnak eleget tenni. Nem a mennyiség a lényeg, hanem, hogy a specifikáció le legyen fedve. Illetve a specifikáció lehet, hogy nem teljes (mint ahogy a megrendelő nem gondol mindenre, vagy implicit beleért dolgokat) és lehet hogy szükség van tovább gondolni azt.

Bár csodálkoznék, ha 1-2 új követelménnyel, használati esettel sikerülne lefedni a specifikációt.

A modellezés nem annyira egzakt dolog, mint megírni egy programot és megnézni, hogy jól fut-e le, ezért nehéz is konkrét elvárásokat mondani. De a munkátok érződjön teljesnek és megvédhetőnek. Például, ha egy matchbox autóra támasztok egy olyan követelményt, hogy legyen hátrahúzható, akkor logikusan elvárt (al)követelmény, hogy ne lehessen "túl húzni", ami tönkretenné.
Persze nehéz ezt a mindenre gondoló gondolkodásmódot elsajátítani, de egy rendszertervezőnek ez a feladata és most ezt van lehetőségetek gyakorolni.

Azért van néhány konkrét elvárás: a diagramok legyenek emészthetőek és a diákon/kiadott modellben lévő minták követésére, anti-patternek elkerülésére figyeljetek.
Továbbá értékeljük, ha követtek valamilyen folyamatot és azt dokumentáljátok. Például először a magas szintű használati eseteket modellezitek/egészítitek ki és utána finomítjátok azokat. Vagy például a csapat egyik tagja a megrendelőt helyettesíti és validálja (beleköt) a másik kettő munkáját.

...