Mi a tesztelési keretrendszer scope-ja?

+2 votes
asked Nov 2, 2016 in SWSV by Dobi Jan Sándor (24 points)  

Üdv!

A feladat szövegéből a csapatunk számára nem egyértelmű, hogy mi feladata, és mi nem feladata a tesztelő keretrendszernek.

A csapaton belül két értelmezés ütötte fel fejét:

  • A keretrendszer feladata a megvalósított funkciókon kívül az, hogy a dinamikus tulajdonságokat fel tudja olvasni JSON-ból: vonatok elhelyezéses és mozgása, váltók állásának állítása. Ezek után az így definiált kezdőállapotból a definiált események lejátszása, tehát a rendszer meghajtása szimulációs adatokkal. A tesztek ezek után abból állnak, hogy a logok kimenetét összehasonlítjuk (emberi erővel) az elvárt, előre definiált működéssel.
  • A keretrendszer feladata a fentieken kívül az is, hogy a JSON-ben elvárt végállapotokat definiáljunk szegmensekre, esetleg másra is. Ezek alapján a rendszer valamilyen módszerrel, valószínűleg az AbstractPahoMQTTClient saját kiterjesztésén keresztül feliratkozik az üzenetekre, ellenőrzi, hogy a megfelelők érkeztek-e meg, és automatizáltan (JUnit segítségével) eldönti, hogy a self-contained JSON-ben definiált teszt áll vagy bukik.

A kérdésünk tehát az, hogy a fenti két értelmezés közül melyik állja meg a helyét?

1 Answer

0 votes
answered Nov 3, 2016 by davidhonfi (371 points)  

A tesztelő keretrendszer feladatai közé tartozik az is, hogy összehasonlítsa a JSON-ben elvárt állapotokat, így tehát a második értelmezésetek állja meg a helyét.

Arra figyeljetek, hogy mivel integrációt teszteltek és itt több lépésről is szó van egymás után, nem csak a rendszer végállapotát érdemes ellenőrizni.

commented Nov 3, 2016 by micskeiz (2,873 points)  
Annyi kiegészítés, hogy az szándékosan nincs megkötve, hogy ezt az ellenőrzést hogyan valósítjátok meg. Lehet JUnit kódban, lehet később a log feldolgozásával, lehet valami referencia kimenet összehasonlításával (az integrációs tesztelés labor feladata kapcsán ez előjött, hogy itt már sokféle megoldás lehetséges). A feladat része, hogy erre egy jó karbantartható, skálázódó megoldást találjatok ki.
commented Nov 3, 2016 by Dobi Jan Sándor (24 points)  
Köszönöm a válaszokat a csapat nevében!
...