Mikor kell Probabilityt és mikor Exponential Distributiont használni?

0 votes
asked Oct 22, 2023 in Rendszertervezés by blanka (30 points)  

A kvantitatív analízis során a SAFEST programot használjuk, azonban nem egyértelmű, hogy mikor kell Exponential Distribution-t vagy Probabilityt használni. A segédlet szerint "Use Exponential Distribution distribution if a failure rate is given" és " Use Probability, if you want to explicitly specify the probability that the event happened". Követtük az utasításokat, és kézzel kiszámoltuk a meghibásodás valószínűségét minden komponensre, de amikor Probability-t állítottunk be az elemi eseményeknél, akkor 0.0 lett az unreliability. Emellett amikor a hibarátákat írtuk be és exponential distributiont állítottunk be, akkor is ugyanez lett az eredmény. Így tűnt logikusnak a leírás alapján, viszont csak akkor kaptunk 0-től különböző eredményt, amikor a valószínűségeket írtuk be, de exponential distributiont használtunk. Melyik a helyes megközelítés?

1 Answer

+1 vote
answered Oct 22, 2023 by DanielSzekeres (150 points)  
selected Oct 22, 2023 by blanka
 
Best answer

Exponential distribution paramétere mindenképpen a hibaráta lesz, oda nincs értelme közvetlenül az előre kiszámolt valószínűséget írni.

Ha exponential distributiont használtok, akkor az eszköz kiszámolja, hogy mekkora az Unreliability függvény értéke a modell tulajdonságainál megadott Time Boundnál (vagy ha ezt az analízis tulajdonságainál felülírjátok, akkor ott), és ezt használja az esemény valószínűségeként.

Kézzel előre is kiszámolható ugyanez, ekkor Probability-vel beállítható az előre kiszámolt valószínűség. Ha jól számoltátok előre kézzel / jól állítottátok be a rátát és az időt, akkor a két valószínűség ugyanaz lesz, mindegy, melyik módszert használjátok. A rendelkezésre állásnál viszont csak az előre számolt valószínűségek működnek, mivel a SAFEST nem tud javításokkal számolni.

Ha 0 jön ki, akkor valahol hiba van. Hiba lehet például, ha nem konzisztens mértékegységet használtok az időnél és a rátánál (pl. ráta FITben, idő napban), vagy rossz esemény van beállítva top eventnek. Ha több failure model is van a projektben, akkor figyeljetek, hogy az analízisnél jó legyen kiválasztva. Egyelőre ennyi ötletem van. Ha biztosak vagytok benne, hogy mindent jól csináltatok, és az eszközzel lehet gond (egyelőre kevés tapasztalatunk van vele), akkor exportáljátok ki a projektet (File->Export project), és küldjétek el nekem teamsen.

...