Viselkedési domain modell konkrétan?

0 votes
asked Mar 16, 2015 in MDSD by Endru (60 points)  

Hello!

Nem teljesen világos a számunkra, hogy az MDSD hf 1. beadandójában a viselkedési domain modell konkrétan mit takar és miben kellene megvalósítani? Az előadás alapján itt valami dinamikus modellt kellene alkotni pl. statechartokkal? Ha igen, akkor nem ugyan azt fogjuk megvalósítani mint amit IncQuery-ben is?

Konkrétan:
Csapattársam készít IncQuery kényszereket -> generálódik belőle kód
Készítek statechartokat pl. Yakinduban -> generálódik belőle kód

A kettő hogyan fog összeérni?

1 Answer

+1 vote
answered Mar 18, 2015 by nagya (675 points)  

Szia!

A viselkedési modellezésnél a következő lenne a feladat:
1) Készíteni egy EMF metamodellt egy viselkedési modellezési technológiára. Pl. Állapotgépek metamodellje (vagy bármi más, ami elhangzott órán)
2) Ennek egy példány modelljét kell még elkészíteni, amely már a vasúti rendszernek a viselkedését modellezi. Például a vonatnak van egy várakozás nevű meg egy haladás nevű állapota.

Ezt a példánymodellt nem kell feltétlenül EMF-ben elkészíteni egyelőre, de csak azért hogy ne kelljen a tree editorral szenvedni. A következő beadandónál egy normális példánymodell szerkesztő toolt kell elkészíteni (grafikus vagy szöveges DSL). Ettől függetlenül valahogy be kell tudnotok mutatni a példánymodellt, ehhez teljesen jó a Yakindu, ha állapotgépet választottatok, de nem azt a modellt kell majd használntok, hanem a saját EMF metamodelletek példánymodelljét, amihez majd saját kódgenerátort írtok.

Az IncQuery alapvetően modell lekérdezésekre való (mint az SQL relációs adatbázisokhoz). Hogy ott milyen kód generálódik arról elvilleg az utolsó gyakorlaton lesz szó, de nézd meg ezt a linket ha érdekel:
https://wiki.eclipse.org/EMFIncQuery/UserDocumentation/API

Remélem így már tiszta

...