Tanú lemez/fájlmegosztás szerepe

0 votes
asked May 23, 2015 in IRF tantárgy by tonnpa (25 points)  

Windows Server Failover Clustering-ban a többségi szavazásban részt vehet csomópont, tanú lemez, és tanú fájlmegosztás.

Milyen funkciót lát el a tanú lemez/fájlmegosztás és miért kap jelentőséget ebben a kontextusban?

Kerestem a választ ezen a linken: Understanding Quorum Configurations in a Failover Cluster de nem találtam választ erre, csak annyivan több információ hangzik el, hogy disk witness: which contains a copy of the cluster configuration.
Számomra ez még nem magyarázza el a disk witness szerepének jelentőségét.

1 Answer

0 votes
answered May 23, 2015 by Taron (353 points)  
selected May 23, 2015 by tonnpa
 
Best answer

A witness disk szerepe a konszenzus kialakításában játszik szerepet, mégpedig oly módon, hogy van szavazati joga így kialakítható többség.

Pl.:
Legyen egy 2 node-os feladatátvételi fürt, az egyik node kiesik akkor a másikon nem indulhat el a szolgáltatás mivel nincs töbsége a megmaradt aktív node-nak (Összesen:2, Szavazat:1).

Ha viszont van witness disk akkor az is ad egy szavazatot a még aktív node-nak így töbséggel fog bírni, ezért el tudja indítani a szolgáltatást (Ö:3, Sz:2).

commented May 23, 2015 by tonnpa (25 points)  
Köszönöm a választ!

De ezek szerint a witness disk is egy node, amin futnak szolgáltatások és kommunikál a többi csomóponttal, és ugyanúgy benne van a tagsági képben, és hasonlóan egy nodehoz, ő is ki tud esni? Ebben az esetben mi a különbség egy node meg egy witness disk között? (Pl. 5 node van, 1 kiesik, a maradék 4 pedig 2-2 csomópontos partíciókra bomlik, és ezek mellett van egy witness disk is. Ilyen körülmények között kellene többségre jutni.)

Vagy valójában csak egy passzív disk, avagy diszk, amit inkább mások használnak, és kapnak fel mint egy tokent, hogy aki hamarabb ér oda, annak lesz úgymond nagyobb érvényű szavazata?
commented May 23, 2015 by Taron (353 points)  
edited May 23, 2015 by Taron
Igen a witness disk egy lemez (Pl.: iSCSI-n van kiadva a node-oknak), de magas szolgáltatatást nem nyújt (eltekintve attól hogy adatot tárol). A rendszreben aktív módon is részt vehet, pl. tárolja a fürt konfigurációját, és ki is tud esni (ha kiesik akkor leállhat a fürt). A tanú lemezt egyik node birtokolja kizárólagosan (owner) és ő rendelkezik a szavazatzával is.
...