Drónok együttműködése, viselkedésleíró nyelv.

0 votes
asked Mar 23, 2016 in MDSD by fnn (37 points)  

Üdv,
több forgatókönyv átgondolása után még mindig nem tudtunk határozott álláspontot foglalni a házi feladat viselkedésleíró modelljével kapcsolatban.

"Üzeneteket használhatnak arra is, hogy segítséget kérjenek vagy utasítást adjanak más drónoknak. A drónok együttműködési stratégiáját valamilyen viselkedésleíró nyelvvel kell definiálni."

Ezek alapján egy olyan stratégiát építettünk fel, amelyben a drónok egymással kommunikálva osztják ki a feladatokat. (Csoportok és master-slave struktúra segítségével.)

"Egy utasításszekvenciát leírni képes viselkedési metamodell megtervezése"

Ez alapján a mondat alapján viszont az eredeti ötletünk mellett maradva egy központi logikának kellene kiosztania a feladatokat. Viszont ebben az esetben a drónok nem egymásnak küldenek üzenetet a szerveződéssel kapcsolatban, szóval nem teljesülnek az előző feltételek.

A problémánk az, hogy ha úgy tervezzük meg a metamodellt, hogy a drónok előre megadott programot hajtanak végre (amit egy általunk modellezett nyelven írunk le), akkor nem látjuk, hogy a segítségkérés ezzel hogy tud összhangban lenni, hiszen ez egy másik drón programját megszakítaná, vagy megzavarná.
Ha pedig a segítségkérést és a kooperatív viselkedést vesszük alapul, akkor az előre definiált utasításszekvenciáknak nem látjuk a helyét.

A kérdésünk az lenne, hogy melyik irányba mozduljunk el? Az autonóm kooperációt részesítsük előnyben, vagy az előre meghatározott viselkedést?

Köszönjük a választ.

1 Answer

+2 votes
answered Mar 23, 2016 by nagya (675 points)  
selected Mar 23, 2016 by benedekh
 
Best answer

Szia!

Jó a kérdés. Mi alapvetően arra gondoltunk, hogy az előre meghatározott viselkedés legyen előnyben részesítve, hiszen ez nem az MI szakirány. Ugyanakkor teljesen szabad kezet kaptok, hogy mit modelleztek bele és mit nem, a feladat szöveg inkább iránymutatás.

Szerintem a segítség kérés illetve az adott utasításszekvencia végrehajtás nem zárják ki egymást: lehetnek mondjuk olyan drónok, amelyek a utasításszekvencia szerint éppen várakoznak mások segítség kérésére és ha megjön az üzenet, akkor csinálják tovább a feladatukat, például oda mennek a segítség kérő drónhoz.

Arra viszont mindenképp figyeljetek, hogy két drónnak lehet különböző a viselkedése.

Remélem ez segített.

...