HF1 ldap szerver hozzáférhetősége

0 votes
asked Mar 28, 2016 in IRF tantárgy by juhaszbalint (52 points)  

Az a gondom, hogy a vcl-es image-en még vim sincs, hogy lehessen szöveget szerkeszteni, nem hogy egy vnc szerver, illetve a szükséges pythonos könyvtárak sincsenek rá telepítve (márpedig minden rezerváció után komoly időhúzás lenne újratelepítgetni) ezért gondoltam vpn-en keresztül próbálom elérni az ldap szervert. Ez lehetséges? Vagy a vm-en fut az ldap szerver és emiatt semmi esélyem otthonról kommunikálnom egy "maradandó" ldap-os url-lel?

1 Answer

+3 votes
answered Mar 28, 2016 by nadudvarit (1,121 points)  
selected Mar 28, 2016 by juhaszbalint
 
Best answer

A VCL-ben az első linuxos házihoz kiadott VM-en telepítve van a gyakorlaton és előadáson bemutatott Bonsai modul LDAP lekérésekhez. Ha mást szeretnél használ akkor azt valóban neked kell telepíteni (és ha tényleg mást szeretnél azt lehetőleg beadásnál egy readme fájlban jelezd, hogy milyen modult teleptettél és annak esetleg milyen nem pythonos függőségei vannak).

Szövegszerkesztők közül csak nano van telepítve, de ha vimhez ragaszkodsz egy sudo dnf install vim gyorsan megoldja a problémádat.

Az LDAP szerver a VCL-ben foglalt gépen kívülről (VPN-en keresztül, ahogy ugye az SSH-t is elérnéd) elérhető. Ilyenkor a gép IP címet kell megadni LDAP-os URL-nek (pl.: ldap://10.6.17.42 ). Ennél "maradandóban" nem tudsz megadni, de így lehetőséged van hogy az saját gépeden írd meg a szkriptet és beadás előtt átírni az elérést localhostra. Persze ebben az esetben ajánlott beadás előtt közvetlenül a VCL-ben is tesztelni a végeredményt.

Vagy használhatod a kiadott VM image-t is VMware Workstation Playerrel.

commented Mar 29, 2016 by benedekh (677 points)  
Érdemes megjegyezni, hogy a házi feladatok megoldásához nagyon ajánlott a gyakorlaton bemutatott Python3-as libraryt használni, mert a feladatok 99,999%-ban megoldhatóak annak + néhány függvény / algoritmus implementálásának segítségével, 3rd party toolok és függőségek nélkül.
...