IRF HF2 PS & Linux - userhez tartozó groupok listázása

0 votes
asked Apr 6, 2016 in IRF tantárgy by juhaszbalint (52 points)  
retagged Apr 7, 2016 by kovari

A feladatom szerint a felhasználók néhány adatát kéne lekérnem linuxról powershellben.
A problémám az, hogy azok az osztályok, amik relevánsak számomra (CIM_Account, CIM_Group) egyáltalán nem határozzák meg, hogy egy user-hez milyen group-ok tartoznak. Egyetlen egy group id-t látok. Van valami más class, ahol fel vannak a nevek vagy ID-k sorolva, mint ahogy a shell-ben a groups parancs működik?

1 Answer

+1 vote
answered Apr 7, 2016 by kovari (2,221 points)  
selected Apr 7, 2016 by juhaszbalint
 
Best answer

Érzek egy kis ellentmondást az "egyáltalán nem határozzák meg" és a group id létezése között. Nyilván ez alapján összeköthető lenne a két osztály. Azonban, ha belegondolunk, ezáltal a többszörös csoportba tartozás nem fejezhető ki (mert így 1 userhez csak 1 group tartozik, ami a valóságban nem igaz), tehát egy másik osztályban érdemes keresgélni, ami tartalmazza a user és group összerendeléseket. Segítek, a Group kulcsszóra érdemes keresni az osztályok között.

commented Apr 7, 2016 by juhaszbalint (52 points)  
köszönöm! a 36 classból már elsőre látszott melyik lesz az. valószínűleg az volt a baj, hogy "Groups"-ra kerestem rá.
commented Apr 10, 2016 by tothszilveszter (20 points)  
Ugyanennél a problémánál akadtam el én is, azonban nekem nem sikerült rájönni, hogy hogyan keresek az osztályok között. Get-CimClass -ClassName *Group* -CimSession $s paranccsal próbálkoztam, de hibát kaptam: "The connection the  specified remote host was refused..". Gondolom nem lehet ezt használni vagy én szúrtam el valamit, viszont akkor nem tudom, hogy mivel keressek. CIM_Account-ra és CIM_Group-ra rátaláltam az interneten, de más innen: "http://schemas.dmtf.org/wbem/wscim/1/cim-schema/2/" keresett Group szót tartalmazó osztály nálam nem volt példányosítva(gondolom), legalábbis hibát kaptam, ha le akartam kérdezni. Valószínűleg én néztem el valamit és teljesen egyszerű a megoldás. Előre is köszi a segítséget.
commented Apr 10, 2016 by kovari (2,221 points)  
A keresési kifejezéseddel nincs gond, tehát működik a *Group* (most csak lokálra próbáltam ki gyorsan, cimsession nélkül). Esetedben (ahogy a hiba is jelzi) a host elérésével vannak gondok. Amúgy, mivel Linuxról kell lekérdezned az adatokat, érdemes YAWN-ban nézelődni az osztályok után (jegyzetben 2.3 section).
...