Informatikai Rendszertervezés FAQ

+3 votes
asked Sep 26, 2019 in Rendszertervezés by mvince (324 points)  
  1. Merge-eléskor összeomlott a MagicDraw.
  2. Nem lehet local projectet megadni Ancestor Projectként.
  3. Merge-eléskor eltűnik a megoldásom/a kiindulási modell.
  4. Csak read-only módban tudom megnyitni a diagramokat.
  5. Nem tudom lockolni a modellt szerkesztésre.
  6. Csak read-only módban tudom megnyitni a projektet, mert nincs jogosultságom 19.0-ra frissíteni azt.
  7. Valamiért nem látom a projektemet.

1 Answer

+2 votes
answered Sep 26, 2019 by mvince (324 points)  
edited Sep 21, 2020 by mvince
 
Best answer

1. Merge-eléskor összeomlott a MagicDraw. Nem állítottad nagyobbra a Java Heap Size-ot --> https://www.youtube.com/watch?v=VCdF-D85_AQ&list=PLQ1QYu7MWvm2Mo3r7QQkrXQ9abo67Tpy_&index=3 (első komment). Ha nem lehet 2GB-nál nagyobbra állítani, akkor valószínűleg valami (legvalószínűbb, hogy a Java) 32 bites.
HF2 esetén: Ha valami miatt (pl összeomlott a MD és unlockolni kellett a projektet) nem az első commitban van a HF1 kiindulási modell, akkor nem az #1 commitot kell megadni Ancestor Projectnek, hanem azt, amelyikben először ott van a HF1 kiindulási modell.


2. Nem lehet local projectet megadni Ancestor Projectként. --> http://q2a.inf.mit.bme.hu/3850/merge-ancestor-teamwork-local-project?show=3853#a3853


3. Merge-eléskor eltűnik a megoldásom/a kiindulási modell. --> Itt vártuk rá a választ, de sajnos nem osztotta meg a tavalyi csapat a megoldást: http://q2a.inf.mit.bme.hu/3866/2-hf-merge-felulirja-a-valtoztatasokat
Alapvetően ilyenkor az lehet a gond, hogy a modellelemekhez tartozik egy GUID, ami megváltozik, ha lemásoljuk őket. Ez történhet konkrét másolással is, akkor is, ha kétszer importálunk valamit, illetve merge-nél is, ha mindkét változatot megtartjuk. A megoldás nagyon fájdalmas: az eredeti modellt újra merge-elni kell, megtartani mindkét változatot, és aztán kézzel átmozgatni az új modellelemeket az eredeti modell package-eibe, a diagramok elemeit az eredeti diagramokba, esetenként ki is cserélve dolgokat (pl. use case diagramnál system boundary), illetve helyreállítani a diagramokon a shape tartalmazási hierarchiát. Ezután a duplikált package-eket és elemeket törölhetjük, és utána már megy a merge, mert megtalálja az azonos elemeket.


4. Csak read-only módban tudom megnyitni a diagramokat. Valószínleg nem lockoltad le a projekt szerkeszteni kívánt részét --> https://www.youtube.com/watch?v=NWGfMRSH8FU&list=PLQ1QYu7MWvm2Mo3r7QQkrXQ9abo67Tpy_&index=2


5. Nem tudom lockolni a modellt szerkesztésre. Figyeljetek rá, hogy ne legyen bepipálva a Keep locks a commitnál, illetve meg lehet próbálkozni mindenkinél az Unlock All paranccsal. Ha senki más nem lockolja a csapatból (ez egyébként látszani szokott a GUI-n), akkor írni kell az oktatóknak, hogy unlockolják az Administrator felhasználóval. Ez a hiba jelentkezhet akkor is, ha összeomlik a MagicDraw (pl. merge közben), ilyenkor csak mi tudjuk megoldani a problémát.


6. Csak read-only módban tudom megnyitni a projektet, mert nincs jogosultságom 19.0-ra frissíteni azt. Fogalmunk sincs, hogy ez miért történik meg néha, de NE csináljunk Update Projects to 19.0 parancsot és ne kérjük erre az oktatókat sem. Esetenként segíthet, ha visszaállítjuk a legelső (üres) commitot és ismét próbálunk egy merget, ha ez sem segít, akkor írni kell az oktatóknak, akik visszaállítják a 0. commitot és elvégzik helyettetek a merge lépést.


7. Valamiért nem látom a projektemet. Ennek a problémának sem ismerjük az okát, látszólag véletlenszerűen történik, de szerencsére ritkán. Reprodukálni még nem sikerült, de a megoldás az, hogy az oktatók vissza tudnak tenni a projektedre és minden meglesz továbbra is.

...