Honnan olvasható le az érintett és összes állapot száma a Coverage Test során?

0 votes
asked May 21, 2021 in Rendszermodellezés A00 by ሀልሎበል (25 points)  

Az imsc feladatban adott a kérdés: "A tesztek hány állapotot, illetve hány állapotátmenetet érintenek? Ezek hány százalékos állapot- illetve átmenetfedettséget jelentenek?"

Az igényes dokumentáció részeként szeretném tökéletesen megválaszolni a kérdést, azonban nem tudom, hogy a coverage test által nyújtott százalék mellett honnan juthatok ezeknek az információk birtokába, illetve hogyan néz ki erre a kérdésre egy komplett válasz egyetlen tesztelt funkció után.

(Eszembe jutott ötletként a manuális megszámlálás, de nem gondolom, hogy egy ennél összetettebb rendszer esetében például bármi helye/értelme lenne egy ilyen módszernek. )

1 Answer

0 votes
answered May 21, 2021 by dkmisu (1,327 points)  
selected May 22, 2021 by ሀልሎበል
 
Best answer

Jelen esetben két lehetőség áll rendelkezésre.

  1. Manuális megszámlálás.
  2. A kódfedettség alapján következtetés. Ehhez meg kell nézni, hogy egy-egy állapotra, illetve átmenetre milyen kódot generál a Yakindu, és a kódfedettségi jelentésben megnézni, hogy a megfelelő kód milyen mértékben van fedve.

Tehát jelenleg csak egy nem szép (manuális) és egy indirekt módszer áll rendelkezésre. Igazad van, éles környezetben egyiket sem alkalmaznák szívesen, így a Yakindu-nak is van erre megoldása. Lehetséges a Yakindu-hoz egy SCTUnit nevű saját nyelven teszteket írni, amiket futtatni tud, és számolni rá fedettségi metrikát. Mi azért döntöttünk a Cucumber és a Java, és így a fenti probléma mellett, mert az SCTUnit használatához Pro licenc kell, valamint a hangsúlyt inkább a BDD-re, mintsem egy konkrét tesztelő környezetre szerettük volna helyezni.

...